Artikli čine osnovu poslovanja. Po vrsti ih dijelimo po tome da li se vode na skladištu i da li se prodaju.
Ako roba koju kupujemo i prodajemo ne spada u ugostiteljske proizvode onda ju moramo voditi kao trgovačku robu.
To samo znači da ćemo svaki ulaz i izlaz upisivati po prodajnoj cijeni u trgovačku knjigu (knjiga popisa), te ćemo prilikom ulaza izrađivati trgovačku kalkulaciju.
Artikli mogu biti Nematerijalni. To su oni artikli koji se prodaju, ali nemaju trag na skladištu. Primjer za to su razne usluge tipa ulaznica, najma prostora i sl.
Do artikala dolazimo da na glavnoj formi kliknemo na Artikli.
Na slici dolje vidimo cijelu formu za definiciju Artikala.
Vidimo da se sastoji od više dijelova.
- S lijeve strane se nalazi lista svih artikala, iznad nje su polja uz pomoć kojih filtriramo ili tražimo artikle po nazivu ili šifri, a iznad njih su padajući izbornici pomoću kojih filtriramo i sortiramo listu artikala.
- Središnji dio zauzimaju polja za glavnu definiciju i gumbi za dodavanje, izmjenu ili spremanje zapisa o artiklima.
- S desne strane se nalaze dva okvira s dodatnim definicijama artikla. Gornji se odnosi na dodatne definicije za Skladišne artikle, a donji na dodatne definicije za Prodajne artikle.
- Na dnu se nalazi dio koji se sastoji od više dijelova poslaganih jedan iza drugoga (takozvani kartotečni prikaz):
- Normativi – tablica u kojoj, za prodajne artikle, definiramo što će se rasknjižiti
- Izvedeni artikli – Remaris specifičnost koja olakšava rastakanje butelja koje vodite u komadima
- Opisi – tu možete definirati opise koje ćete koristiti uz neke artikle kod rada na blagajni,a posebno kod korištenja ručnih terminala. Opisi su dodatne informacije o narudžbi koje izlaze na bloku narudžbe, ali ne i na računu. *(bez leda, duža, hladno mllijeko, slabije pečeno….)
- Menu grupe – Remaris specifičnost koja vam omogućuje da definirate mogućnost kombinacije artikala koje prodajete u menima, što rješava problem rasknjižavanja različitih priloga i sl.
- Koristi se u – izuzetno praktičan pogled u kojem vidite gdje se, u kojim normativima i s kojom količinom neki artikl koristi. Tu čak možete i promijeniti količinu za neki normativ.
- Cijene – pregled svih cijena nekog artikla; po režimima, lokalima, aktivni, neaktivni. Tu čak možete i promijeniti cijenu.
- Popusti – Pregled svih popusta koji se primjenjuju ili su bili primjenjivani na ovaj artikl.
- Paketi – poseban oblik menia koji omogućuje vezanu prodaju, bilo zbog opcija izbora nekog paketa, bilo zbog toga što na taj način možete na blagajni ili ručnom terminalu forsirati da konobar pita gosta sve što treba pitati i time povećate prodaju onih stvari koje neiskusan konobar obično ne proda.