Skladišni artikli su oni koje vodimo na stanju. Njih kupujemo ili proizvodimo.
Primjer za to je već navedena Kava ili npr. Mlijeko. Uz svaki skladišni artikl ide i jedinica mjere u kojoj ga vodimo na skladištu.
Zašto je jedinica bitna?
*Jedinicu odabiremo prema tome kako ćemo brojati robu.
Najbolji primjer su žestoka pića; ona dolaze u raznim bocama, ali uvijek ih vodimo u litrama. Znači bez obzira u kojoj smo ambalaži kupili neko žestoko piće (boca može biti 0,7 litara, 1 litra, 1,5 litara ili 0,5 litara) uvijek taj artikl mjerimo i pratimo u litrama. To znači da ćemo tom artiklu definirati da je jedinica u kojoj pratimo skladište litra, te ćemo kod zaprimanja robe paziti da ambalažu pretvorimo u litre – ako kupimo dvije boce od 0,7 litara, na skladište ćemo zaprimiti 1,4 litre.
*Drugi primjer su butelje vina.
Većina ugostitelja butelje vina vodi u komadima, i tako ih zaprima na skladište. Znači za butelje vina stavljaju jedinicu Komad. Sada je brojanje lakše, ali komplikacije nastaju kada se butelje počnu rastakati, ali o tome ćemo kasnije jer Remaris ima rješenje i za to.